Witlof + peer met Ruw+Bolster

13 november 2017 door: Garmt Haakma

Op zoek naar een lekkere bier-spijscombinatie met onze nieuwe Ruw+Bolster? Probeer dit herfstrecept eens:

Gekaramelliseerde witlof met peer, aardappelpuree en spekjes

Stamppot voor 4 personen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
50 gram boter
250 spekblokjes
1 handpeer
1 kilo witlof
150 ml. perensap
2 takjes rozemarijn
125 ml. melk

Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Halveer de peer, snijd het klokhuis eruit en snijd ‘m in dunne plakjes.
Halveer de witlof en snijd de helften tot kwarten.
Kook de aardappelen met wat zout gaar.
Smelt in een koekenpan 25 gram boter en bak de spekblokjes krokant.
Bak de peer 2 minuten met de spekjes mee.
Schep de witlof erdoor en bak die in 6 minuten bruin.
Schenk het perensap in de pan en voeg de rozemarijn toe.
Draai het vuur hoog, laat het perensap inkoken met de witlofsappen.
Verwarm de melk met de rest van de boter.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met peper en zout.
Serveer: verdeel de aardappelpuree over de borden en schep de witlof met peer en spekjes erop.